Gepost op

Jullie hebben er waarschijnlijk net als ons al weken naar uitgekeken… Het is eindelijk opnieuw “World Backup Day”! Een dag die ons doet stilstaan bij de manier waarop we omgaan met de data die een uiterst belangrijke plaats inneemt in onze organisaties. Sta jij wel eens stil bij wat er zou gebeuren indien morgen al je mails, je bestanden, je cloudfiles, je chats en je schattige kattenfoto’s plots niet meer zouden bestaan? De gedachte alleen al is zo beangstigend dat veel mensen liefst niet te vaak stilstaan bij het onderwerp “back-ups nemen”. Geen nood, we gaan met jullie even door de do’s en don’ts van een goede back-upstrategie! 💾 💾

Het belang van regelmatige back-ups wordt vaak onderschat totdat het te laat is. Als al je digitale gegevens plotseling verdwijnen, kan dat catastrofaal zijn, zowel voor individuen als voor organisaties. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig en herstelbaar blijven.

DO: Neem back-ups, en doe dat regelmatig

Dit betekent niet alleen het maken van een back-up van je bestanden en mappen, maar ook van je e-mails, chatgeschiedenis en andere digitale communicatie. Deze backups kunnen het verschil maken tussen een kleine overlast of een groot verlies bij een datacrash of cyberaanval.

DON’T: Je back-ups bij je origineel bewaren

Het lijkt allemaal dik in orde als je regelmatig back-ups neemt op harde schijven, maar als die op dezelfde locatie bewaard worden als je laptop zal dat je bij een brand of overstroming helemaal niets vooruit helpen.

DO: Gebruik een betrouwbare back-upstrategie

Betrouwbaar back-uppen kan variëren van het kopiëren van bestanden naar een externe harde schijf tot het gebruik van cloudopslagdiensten. Zorg ervoor dat je back-upoplossing voldoende ruimte biedt en dat je regelmatig controleert of de back-ups succesvol zijn voltooid.

DON’T: Set & forget

Het hebben van een back-up is één ding, en laat gerust automatisch back-ups maken. Maar zorg er ook voor dat deze daadwerkelijk bruikbaar zijn in geval van nood. Plan regelmatig hersteltests om te controleren of je back-ups correct werken en of je in staat bent om je gegevens te herstellen zoals verwacht.

DO: Volg de 3-2-1 regel

De 3-2-1 regel van back-ups is een bekende en effectieve strategie voor het veiligstellen van gegevens tegen verlies. Deze regel biedt een eenvoudig en toch robuust kader voor het maken van back-ups, ongeacht of het gaat om persoonlijke bestanden of bedrijfskritieke gegevens.
Het concept is eenvoudig: behoud minimaal drie kopieën van je gegevens, bewaar deze op twee verschillende plekken, en zorg ervoor dat één kopie offsite wordt opgeslagen.
Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, bescherm je jezelf tegen het verlies van waardevolle gegevens en krijg je gemoedsrust in het geval van een digitale ramp.
Bij Graviteit weten wij hoe belangrijk het is om back-ups te nemen, daarom nemen wij automatische externe back-ups van de websites van onze klanten die we – naargelang het onderhoudspakket – tot 6 maanden bewaren. Per ongeluk een document gewist, of last van een vervelende hack waarbij we zonder back-up een website van kop tot teen manueel zouden moeten uitkuisen? Geen probleem voor ons: in no time schakelen wij terug op een vorige versie. Zo kunnen wij én onze klanten op beide oren slapen. 🚀
Het World Backup Day logo

Tijd om verantwoordelijkheid te nemen, leg op worldbackupday.com de eed af; “Ik beloof dat ik op 31 maart een back-up zal maken van al mijn belangrijke documenten en kostbare herinneringen.”.

Laten we “World Backup Day” aangrijpen als een herinnering om onze backupstrategie te verbeteren en ervoor te zorgen dat onze digitale persoonlijkheid veilig en beschikbaar blijft.