Gepost op

Audio is van groot belang. Of het nu een ludieke TikTok-video betreft of een professionele opdracht voor een klant. Wanneer de audiokwaliteit van jouw video het laat afweten, zijn mensen geneigd om verder te scrollen. Het is echter niet altijd evident om een goede opname te verkrijgen, er zijn veel verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op het eindresultaat. Daarom geven wij in deze blog enkele tips om een aangenaam klinkende voice-over te creëren.

Een astronaut leest een voice-over onder een groot deken om de akoestiek te verbeteren.

1. Zorg voor een geschikte opnameomgeving

Voordat je begint met opnemen, is het belangrijk om een stille omgeving te vinden. Zet de radio uit, zorg dat de ventilator van jouw laptop niet blaast, sluit de ramen… Hoe stiller de ruimte, hoe beter jouw voice-over!

Naast het vermijden van storende geluiden is ook de akoestiek van de ruimte belangrijk. Als er veel echo is, is het beter om ergens anders op te nemen. Een ruimte waar er een tapijt, gordijnen, boekenkasten en zetels staan, heeft doorgaans een goede akoestiek.

Als het niet mogelijk is om elders op te nemen, kan je nog steeds onder een dik deken kruipen om echo op je audio te vermijden.

2. Hanteer de juiste microfoontechniek

Houd de microfoon steeds ver genoeg van je mond. Als je te dicht bij de microfoon praat, zal de opname te veel basfrequenties bevatten en onaangenaam klinken.
Voorzie de microfoon ook van een plopkapje. Plopkapjes zorgen ervoor dat de lucht die je uitademt wanneer je bepaalde medeklinkers uitspreekt, niet wordt opgenomen door de microfoon. Zo vermijd je een onaangenaam klikgeluid.

Gebruik je geen externe microfoon, maar gewoon een smartphone? Geen zorgen! Praat in dat geval niet rechtstreeks in de microfoon, maar net langs de microfoon. Zo minimaliseer je de hoeveelheid lucht die de microfoon bereikt.

3. Praat aan een consistent volume

Praat aan een consistent volume en blijf op eenzelfde afstand van de microfoon. Een opname met ongelijk volume vereist veel extra nabewerking.

4. Laat de voice-over opschonen door Adobe Podcast

Een screenshot van Adobe Podcasts' audio enhancer

Adobe Podcast heeft een gratis “Enhance Speech” functionaliteit. Deze analyseert jouw audio automatisch en bewerkt deze vervolgens voor een betere klank. Als je deze tool gebruikt, merk je onmiddellijk dat jouw opname veel minder ruis bevat en beter klinkt. Het is echter belangrijk om de voorziene sliders in de software niet te hoog te zetten. Als je Adobe Podcast te veel werk laat doen, zal jouw voice-over onnatuurlijk gaan klinken.

Voor audiobewerking:

Na audiobewerking:

@graviteit Een prachtig filmpje kan zomaar worden verstoord door een storend geluid in de achtergrond. Gelukkig hoef je dit filmpje niet te schrappen! Met Adobe Podcast kun je met één klik van de knop jouw audio opschonen! Geweldig toch? Ontdek meer tips om de kwaliteit van jouw voice-over te verbeteren in onze blog ➡️ graviteit.be/4-tips-om-jouw-voice-over-te-verbeteren/. #audio #geluidsopname #lifehack #adobe #adobepodcast ♬ origineel geluid Graviteit

Conclusie

Er zijn nog meer technieken die belangrijk zijn als geluid een grote rol speelt bij jouw project. Zo kan je ook rekening houden met de geluidsniveaus, compressie en equalisatie. Door hierop in te zetten, springen jouw video’s er echt uit.

Heb je na deze blogpost alsnog de moed niet gevonden om aan de slag te gaan met de optimalisatie van jouw eigen video’s? Bij Graviteit staan wij paraat om jou en jouw social media video’s de nodige ondersteuning te bieden. 

Auteur: Aeneas Desmet; Student Cross Media Design – Photo Design aan de Arteveldehogeschool Gent