Gepost op

Je hebt vast wel eens gehoord van domeinnamen, toch? Die korte namen die we allemaal dagelijks intikken om een website te bereiken. Maar achter dat simpele stukje tekst schuilt veel meer strategie dan je denkt. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van domeinnamen: van waarom ze belangrijk zijn tot hoe je de perfecte naam kiest. Want geloof het of niet, een sterke domeinnaam kan het verschil maken tussen online succes en totale anonimiteit. Dus, neem een koffietje, theetje of kombucha, en ontdek hoe je jouw zaak op de kaart zet met de juiste domeinnaam!

01. Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het online adres van je website – zoals ‘graviteit.be’ – dat mensen in hun browser typen om jouw site te bereiken. Zonder een domeinnaam zou je website alleen te bezoeken zijn via een IP-adres. En er zijn inderdaad mensen die telefoonnummers vanbuiten leren, maar zie je jezelf dit al doen voor elke website die je wil bezoeken? Om nog maar te zwijgen over hoe groot een internet-telefoonboek zou zijn! Nee, domeinnamen zijn meer dan een leukigheidje, ze zijn ook enorm handig.

Onderdelen van Domeinen Beschrijving: Een diagram met uitleg over de onderdelen van een domeinnaam. Het domein "https://www.graviteit.be/" wordt gebruikt als voorbeeld. De onderdelen zijn onderverdeeld in vier categorieën: "protocol" voor het deel "https://", "subdomein" voor het deel "www", "domeinnaam" voor "graviteit", en "TLD" voor ".be". Het rootdomein dat geregistreerd kan worden is "graviteit.be". De afbeelding heeft een paarse achtergrond en groene en witte tekst.
Een domeinnaam is het unieke webadres van een site (bv. ‘graviteit.be’), een subdomein is een extra deel voor specifieke secties (bijv. ‘onderhoud.graviteit.be’), en de TLD is de extensie zoals ‘.com’ of ‘.be’, die het adres afsluit.

Opgestaan is plaats vergaan!

Wanneer je een domeinnaam registreert, betaal je eigenlijk voor het recht om deze te gebruiken – je “huurt” hem als het ware. Dit betekent dat je jaarlijks een bedrag betaalt om de domeinnaam in jouw bezit te houden. Zodra jij de eerste bent die een beschikbare domeinnaam registreert, is deze van jou zolang je aan de jaarlijkse kosten voldoet. Maar pas op: als je de verlenging van de betaling vergeet of opzegt, komt de domeinnaam op termijn weer vrij. Op dat moment kan iemand anders de domeinnaam registreren en (tenzij het om een geregistreerde merknaam gaat en jij juridische stappen neemt) ben jij de naam kwijt. Er zijn bedrijven die dit automatisch doen om vervolgens veel geld te kunnen vragen indien je je zou bedenken. Wil je er op tijd bij zijn? Contacteer ons!

Graviteit - inesmaroye an astronaut on a surfboard floating in empty space 1b1e99f0 8a98 41dd 87cc 864f14126251

02. Het belang van een goede domeinnaam

Een domeinnaam is niet alleen praktisch, maar dient ook als je digitale visitekaartje: kort, krachtig en liefst een beetje memorabel. Het helpt niet alleen bij de herkenbaarheid van je merk, maar zorgt ook voor vertrouwen bij bezoekers. Bovendien draagt zo’n domeinnaam ook bij aan je vindbaarheid op zoekmachines (SEO). Of je nu kiest voor een ‘.com’, ‘.be’, of misschien wel een ‘.pizza’ (ja, die bestaat echt), je domeinnaam moet gemakkelijk te onthouden zijn en de essentie van je business uitstralen. Het is de toegangspoort naar je online aanwezigheid en maakt een professionele indruk – en dat willen we allemaal, toch?

03. Hoe kies je een domeinnaam?

Als je een domeinnaam kiest, is het belangrijk om enkele eenvoudige richtlijnen te volgen. Houd de naam kort en makkelijk te onthouden. Een domeinnaam die eenvoudig is, blijft beter hangen en is gemakkelijker te typen zonder fouten. Vermijd om diezelfde reden ook ingewikkelde spellingen of het gebruik van streepjes en cijfers, omdat dit verwarring kan veroorzaken. Je wil dat iemand die de domeinnaam hoort, hem liefst meteen foutloos kan neertypen.

Denk aan zoekmachines (SEO) bij het kiezen van je domeinnaam; relevante zoekwoorden in je domeinnaam kunnen helpen je vindbaarheid te verbeteren. Let er wel op dat dit geen inbreuk doet aan de memorabiliteit of het gebruiksgemak van de domeinnaam.

Zorg ook dat de naam uniek en beschikbaar is, niet enkel als domeinnaam maar ook op sociale media, zodat je overal dezelfde merknaam kunt gebruiken. Tot slot, controleer of de domeinnaam geen inbreuk maakt op bestaande merken om juridische problemen te voorkomen.

04. Hoe kies ik de juiste domeinnaamextensie (TLD)?

Het kiezen van de juiste TLD (het gedeelte van de domeinnaam na de punt, zoals ‘.com’ of ‘.be’) hangt af van je doelgroep, je markt en je bedrijfsdoelen. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen de juiste keuze te maken:

 

Regionaal of wereldwijd?

Als je bedrijf zich vooral richt op een specifieke regio of land, is de landcode zoals ‘.be’ voor België, ‘.nl’ voor Nederland, of ‘.fr’ voor Frankrijk een logische keuze. Dit maakt je website relevanter voor lokale zoekopdrachten en vergroot het vertrouwen bij regionale klanten. Als je echter internationaal opereert, is een algemene TLD zoals ‘’.com’, ‘.net’, of ‘.org’ vaak een betere optie, aangezien deze wereldwijd herkenbaar en vertrouwd zijn.

 

Kijk ook eens verder dan de klassieke extensies

Populaire TLD’s zoals ‘.com’ zijn vaak al bezet, dus het kan slim zijn om te kijken naar alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld voor sector-specifieke TLD’s gaan zoals ‘.tech’, ‘.store’, ‘.fund’ of ‘.design’, die steeds meer opkomen en een duidelijke link leggen naar jouw vakgebied.

TLD-hacking

Een leuke en creatieve optie is TLD-hacking, waarbij je de extensie gebruikt als deel van je domeinnaam. Denk bijvoorbeeld aan de domeinnaam ‘youtu.be’ en ‘instagr.am’. Dit kan niet alleen je merk onderscheiden, het is lekker hip en het maakt je domein ook makkelijker te onthouden. Hou ook hier rekening met je doelgroep; onwennige internetgebruikers zouden hier wel eens over kunnen struikelen.

05. Overweeg domeinnaam­variaties

Heb je internationale ambities? Zorg dan dat je de juiste domeinen in handen hebt. Een ‘.com’ domein is ideaal voor een wereldwijd publiek, maar door ook lokale extensies te registreren, zoals ‘.co.uk’ voor het Verenigd Koninkrijk of ‘.de’ voor Duitsland, kan je lokaal relevanter zijn en betere resultaten behalen in zoekmachines.

Domeinnamen met cijfers of woorden die vaak verkeerd worden geschreven, kunnen leiden tot verloren verkeer. Door alternatieve domeinnamen te registreren, zoals met en zonder streepje of met een veelgemaakte typfout, zorg je dat elke bezoeker die je zoekt ook daadwerkelijk op je site uitkomt.

Graviteit - inesmaroye an astronaut thinking and typing on a typewriter be67a107 5795 4d82 ba9e f08a31cf9a9d

Cybersquatting

Cybersquatting is een veelvoorkomend probleem waarbij mensen domeinnamen kopen die lijken op bekende merken om die later voor veel geld door te verkopen wanneer die merken er gebruik van willen maken. Door proactief meerdere domeinnamen te registreren, voorkom je dat je slachtoffer wordt van cybersquatting en behoud je volledige controle over je merk.

06. Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een domeinnaam

Zou Graviteit even succesvol zijn als onze domeinnaam communicatiebureau-graviteit-kerkstraat106.be was? Wij geloven dat het in ieder geval niet zou helpen. Zoals eerder besproken wil je een korte en memorabele domeinnaam. Te lange of complexe namen maken het moeilijk voor bezoekers om je site te vinden en te onthouden. Streepjes en cijfers in een domeinnaam kunnen verwarrend zijn en de gebruiksvriendelijkheid verminderen. Bezoekers kunnen zich moeilijker herinneren hoe de naam precies geschreven wordt en vinden de site wellicht niet. Een duidelijke, op woorden gebaseerde domeinnaam, is veel effectiever. Kies een naam zonder speciale tekens om de toegankelijkheid en vindbaarheid te verbeteren.

Een domeinnaam moet niet alleen bij je huidige bedrijf passen, maar ook bij je toekomstige plannen. Vermijd namen die te lokaal of trendgevoelig zijn, omdat deze snel verouderd kunnen raken. Kies een naam die ruimte biedt voor groei en veranderingen in je bedrijf. Dit zorgt ervoor dat je domeinnaam relevant blijft, zelfs als je je aanbod uitbreidt of je locatie/doelgroep verandert.

07. Conclusie: Hoe een domeinnaam je bedrijf kan versterken

Dus, waarom zou je tijd en moeite steken in het kiezen van de perfecte domeinnaam? Omdat het een cruciale eerste stap is naar online succes. Een sterke domeinnaam maakt je merk herkenbaar, versterkt je geloofwaardigheid, en kan zelfs je zoekmachinepositie verbeteren. Denk eraan: een korte, unieke, simpele, memorabele en relevante domeinnaam is vaak het beste.

Heb je je ideale domeinnaam nog niet gevonden? Geen zorgen, Graviteit kan je helpen om de perfecte naam te bedenken, te registreren en je online aanwezigheid een boost te geven.

Deze blog werd geschreven door Pieter, een cyborg die bij Graviteit kombucha omzet in websites (met fantastische domeinnamen).

Deze blogpost werd het laatst gewijzigd op november 21, 2024.