Creativiteit, het is een begrip dat bij sommige mensen spontaan enkele angstzweetdruppels over de rug doet vloeien en bij anderen eerder een fontein aan ideeën veroorzaakt. We willen er vaak wat meer van hebben en krijgen er maar geen genoeg van. Er zijn echter meerdere dingen die je creativiteit kunnen beïnvloeden, onder andere de tijd van de dag, je omgeving en de dingen rondom je. Wij vatten enkele tips uit de creativiteitscursus van Gabriel Wallace samen. Zo zorg je in no time voor een goede creatieve setting en een hoofd vol ideeën!
1. BEGIN ‘S OCHTENS VROEG
Er zijn veel factoren die je creatieve proces kunnen beïnvloeden. Geloof het of niet, maar de tijd van de dag draagt ook bij tot je creativiteit.
Begin ’s ochtends vroeg, net als je wakker wordt. Dat is het beste moment om je creatief te uiten, omdat je hersens nog in “droomstand” staan.
Er is dus een kleinere barrière tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn is het deel van jezelf waar je op je creatiefst bent en dit is het beste moment om het te gebruiken. Zorg gewoon dat je niet terug in slaap valt!
2. SCHRIJF IN EEN DROOMDAGBOEK
Een manier om in het dagelijkse leven ook je creativiteit te versterken is door een droomdagboek bij te houden. Je hersens zien je dromen als nutteloze informatie. Daarom vergeet je dromen erg snel nadat je wakker bent geworden. Schrijf ze dus zo snel mogelijk op in een schriftje.
Het voordeel van dit droomdagboek is dat het eigenlijk een compilatie vormt van bizarre en creatieve verhalen waarvoor je zelf niet eens echt moeite hebt moeten doen! Wanneer je vervolgens even in een creatief dipje zit, kan het helpen om eens door dit droomdagboek te bladeren. Wie weet wordt je creatieve mindset er wel door geprikkeld en borrelen de ideeën plostklaps op!
3. BEGIN MET EEN VAST RITUEEL
Creëer een soort van ritueel om in de creatieve mood te komen. Een manier waarop je aan je hersenen een signaal kan geven dat het tijd is om creatief aan de slag te gaan. Maak bijvoorbeeld een tas koffie voor je begint. Dat is een goed voorbeeld omdat je geuren ook sterk associeert met gevoelens.
Elke keer je een tas koffie maakt, gaan je hersenen na een tijd automatisch het signaal krijgen dat ze creatief moeten beginnen denken. En de koffiegeur gaat dit alleen maar versterken. Je ritueel hoeft natuurlijk geen tas koffie te zijn, je kan bijvoorbeeld ook wat bodyspray spuiten of zelfs een ei bakken!
4. LEG ELEKTRONISCHE APPARATEN WEG
Om een goede creatieve werkruimte te creëren leg je best zo weinig mogelijk afleidingen in je buurt. Als je geen tv of gsm in de buurt hebt, gaan je hersenen stimulatie zoeken door te dagdromen. Dit is weer een creatieve bezigheid waar goede ideeën uit kunnen ontstaan.
5. GA VOOR KWANTITEIT
Als je brainstormt, is quantity veel belangrijker dan quality. Als je direct een goed idee wil hebben, zet je jezelf onder teveel druk wat faalangst en gebrek aan creatieve stimulatie veroorzaakt. Als je echter inspeelt op kwantiteit, probeer je zoveel mogelijk ideeën te genereren. Het idee hierbij is dat als je genoeg keuze hebt, er altijd wel een goed idee bij zal zitten. De quantity techniek helpt je ook out of the box te denken: als je alle voor de hand liggende ideeën al hebt opgeschreven, móét je wel naar creatievere ideeën op zoek gaan.
Deze ideeën bundel je best in een schets/notitieboekje. Je kan tal van goede ideeën hebben die niet worden gebruikt bij een bepaald project, maar als je deze bijhoudt, heb je al een head start bij het volgende project. Bovendien is het ook een goede manier om inspiratie op te doen als je even vast zit.
6. ZORG VOOR EEN INSPIRERENDE OMGEVING
Wat je wel in de buurt kan houden tijdens je creatieve proces is een soort speeltje, een bepaald voorwerp waar je in kan knijpen of mee kan gooien bijvoorbeeld (denk aan een bal of een tol). Dit voorwerp houdt je in een speelse en actieve bui terwijl je brainstormt.
Wat ook aanwezig kan zijn in je werkruimte is een moodboard of zelfs een “creatieve muur”. Gebruik één muur van je ruimte en decoreer deze met creatief stimulerende beelden. Teken op je muur, schrijf gedichten en gebruik de hele muur als je creatieve outlet. Zo’n muur kan je helpen inspiratie te vinden elke keer je ernaar kijkt.
7. MAAK EEN FEAR JAR
Iets wat je op je bureau kan zetten in je werkruimte is een “fear jar”. Dit is een lege pot of fles die je altijd op je bureau laat staan. Iedere keer wanneer je voor een creatief project uit je comfort zone komt, steek je een knikker in de pot.
Als je al je creatieve overwinningen visueel kan zien staan, wordt je automatisch gestimuleerd om vaker uit je comfort zone te komen en zo je faalangst te overwinnen.
8. OVERWIN JE ONZEKERHEID
Het idee dat je een bepaald gebrek hebt waardoor je je doel niet kan bereiken, wordt ook wel een ”limiting belief” genoemd. Een manier om deze onzekerheid te overkomen is om te zoeken naar een reden waarom je gelooft in dit gebrek en drie redenen te zoeken die dit geloof tegen gaan.
Geloof je bijvoorbeeld dat je geen goede ondernemer bent, zoek dan drie redenen die dit geloof tegenspreken. Schrijf vervolgens op een Post-it het omgekeerde van je limiting belief; bijvoorbeeld “Ik ben een goede ondernemer” en plak deze Post-it op je creatieve muur, zodat je er elke dag naar kan kijken.
Dit waren enkele tips voor het stimuleren van je creativiteit. Je moet natuurlijk niet alle tips toepassen om creatief te werk te gaan, maar het is altijd fijn om een paar hulpmiddeltjes te hebben. Creativiteit blijft echter een raar beestje: sommige dagen gaat het iets minder en andere dagen blijven de ideeën in overvloed stromen. Wees je hiervan bewust en neem even rust wanneer je merkt dat je gefrustreerd raakt omdat er niets lijkt te komen. Vaak komen de beste ideeën immers onder de douche of tijdens het fietsen bijvoorbeeld.
Check ook onze blog over het belang van creatieve communicatie en creatieve brainstorms.
Toch hulp nodig bij je creativiteit of op zoek naar een partner om je creatieve ideeën op af te toetsen of uit te werken? Wij helpen je graag.