Gepost op

UTM-tags zijn de GPS voor jouw websiteverkeer: ze vertellen waar je bezoekers vandaan komen, hoe ze jou hebben gevonden en waarom ze jouw site bezoeken. Klinkt handig, toch? In deze blog tonen we hoe je deze handige navigator optimaal inzet.

Wat zijn UTM-tags?

UTM-tags zijn kleine stukjes code die je toevoegt aan de URL’s die naar je website leiden. Ze helpen je om de prestaties van je marketingcampagnes nauwkeurig te volgen door specifieke informatie te geven over hoe bezoekers op je site terechtkomen.

Er zijn vijf basistypes UTM-tags die je kan toevoegen aan je URL:

 • Utm_source: Geeft meer info over de bron van je verkeer, zoals een nieuwsbrief, zoekmachine of social media platform.

  Vb. ‘utm_source=nieuwsbrief’, ‘utm_source=facebook’.

 • Utm_medium: Identificeert het medium, zoals e-mail, CPC (Cost Per Click) of organische zoekresultaten.

  Vb. ‘utm_medium=email’, ‘utm_medium=cpc’.

 • Utm_campaign: Geeft de specifieke campagne aan die het verkeer genereerde, zoals ‘zomer_sale’ of ‘lancering_nieuw_product’.

  Vb. ‘utm_campaign=zomer_sale’, ‘utm_campaign=lancering_nieuw_product’.

 • Utm_term: Wordt gebruikt voor betaalde zoekadvertenties om de zoektermen te noteren die de bezoeker heeft gebruikt.

  Vb. ‘utm_term=goedkope_websites’, ‘utm_term=dames_handtas’.

 • Utm_content: Handig voor het onderscheiden van verschillende links die naar dezelfde URL leiden, bijvoorbeeld verschillende call-to-action knoppen of afbeeldingen in een nieuwsbrief.

  Vb. ‘utm_content=cta_button_top’, ‘utm_content=cta_button_footer’.

Waarom UTM-Tags Gebruiken?

UTM-tags geven je de mogelijkheid om gedetailleerde inzichten te verkrijgen in je marketingcampagnes. Door een specifieke UTM-tag aan je URL toe te voegen, krijg je een heel goed zicht op de acties die jouw webbezoeker uitvoerde om op jouw site terecht te komen: door het klikken op een button in je e-mailcampagne, het scannen van een QR-code in een geprinte advertentie, of via sociale media bijvoorbeeld.

Je ziet niet alleen hoeveel verkeer elke campagne genereert, maar ook hoe waardevol dat verkeer is. Deze gegevens helpen je om slimmere beslissingen te maken over waar je je marketingbudget en inspanningen in investeert.

Een astronaut die intensief gefocust is op een laptop, gezien door een vergrootglas, met levendige, kleurrijke digitale effecten op de achtergrond. Dit beeld illustreert het gebruik van UTM-tags om gedetailleerde marketinginzichten te verkrijgen.

Stappenplan voor het gebruiken van UTM-Tags

Om UTM-tags effectief in te zetten, volg je deze vier stappen:

Stap 1: Bepaal je doel

Wat wil je precies volgen? Is het een e-mailcampagne, een social media post, of een advertentiecampagne? Jouw specifieke doel bepaalt hoe je je UTM-tags instelt.

 • E-mailcampagne: Volg de effectiviteit van je nieuwsbrief door verschillende onderwerpen of promoties te testen.

  Vb. utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=zomer_sale

 • Social Media: Analyseer welke social media platforms het meeste verkeer genereren.

  Vb. utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=lancering_nieuw_product

 • Advertentiecampagne: Meet de prestaties van betaalde zoekadvertenties of display-advertenties.

  Vb. utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=goedkope_laptops

STAP 2: GENEREER EEN URL

Gebruik een online UTM-builder, zoals Google’s Campaign URL Builder, om je tags aan je URL toe te voegen. Voer de website-URL in en vul de velden in voor elke UTM-parameter die je wilt bijhouden.

Stap-voor-stap:

 • Voer je basis-URL in (vb. https://www.website.be).
 • Vul de utm_source, utm_medium en utm_campaign in.
 • Voeg optioneel utm_term en utm_content toe.
 • Vb. https://www.website.be?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=lancering_nieuw_product&utm_content=cta_knop_top
Screenshot van de Google Analytics Campaign URL Builder, waarin gebruikers UTM-tags kunnen invoeren zoals website-URL, campaign source, campaign medium en campaign name om de prestaties van hun marketingcampagnes te meten.

Stap 3: Deel en monitor

Gebruik je nieuw gecreëerde URL in je campagnes. Deel deze via e-mails, sociale media, advertenties, of andere kanalen. Met tools zoals Google Analytics kun je vervolgens monitoren hoe deze specifieke links presteren.

Screenshot van de Google Analytics Campaign URL Builder met de gegenereerde campagne-URL, inclusief UTM-tags die de bron (website) en het medium (klik-website) specificeren, klaar om te delen via promotiekanalen.
Een astronaut in een hightech-omgeving, omringd door holografische schermen die verschillende grafieken en diagrammen met UTM-tags weergeven, analyserend de resultaten van marketingcampagnes.

Stap 4: Analyseer de resultaten

Check je Analytics om te zien welke bronnen, media of campagnes het meest effectief zijn. Gebruik deze inzichten om je toekomstige marketinginspanningen te optimaliseren.

UTM-tags geven je een gedetailleerd beeld van je online marketingprestaties. Met deze tags volg je elke stap van je marketingreis, stuur je bij waar nodig, en zet je jouw onderneming zo stevig op de kaart. Heb je vragen over het inzetten van UTM-tags voor jouw campagnes? Wij helpen graag.