Gepost op

Een zekerheid tijdens coronatijden, waarschijnlijk een optie wanneer de coronamaatregelen gaandeweg versoepelen: telewerken. Maar één ding is zeker: deze nieuwe vorm van werken wordt een blijver. In deze blog vind je waarom telewerken mogelijks het nieuwe normaal wordt en hoe Graviteit de voordelen van telewerken toepaste in ons eigen sterrenstelsel.

Telewerken en thuiswerken, da’s toch ’t zelfde?

De termen telewerken en thuiswerken worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet volledig hetzelfde. Terwijl werknemers bij thuiswerken effectief van thuis uit werken, is dit bij telewerken niet noodzakelijk het geval. Telewerken, waarbij het Griekse “tele” staat voor ver, houdt in dat je niet werkt op de hoofdvestiging, maar wel vanop afstand. Dit kan zowel je eigen huis zijn, alsook een hippe coworking space in de buurt.

Enkele voordelen van telewerken op een rijtje

Tijdens de coronacrisis konden werkgevers niet anders dan telewerken toe te staan of zelfs te verplichten. Toch heerst er bij veel bazen nog de vrees dat werknemers minder productief zijn wanneer ze niet op kantoor aanwezig zijn. De voordelen van telewerken voor een werkgever zijn nochtans legio. Wanneer een deel van je personeel af en toe van thuis uit werkt, hoef je minder infrastructuur te voorzien én liggen de brandstofkosten een stuk lager. Tsjing tsjing!

Daarnaast tonen meerdere studies aan dat werknemers productiever functioneren dankzij deze alternatieve vorm van werken. Telewerken zorgt ook voor minder absenteïsme op de werkvloer en meer tevreden werknemers. Een echt win-win situatie dus! Want ook werknemers hebben baat bij een dagje van thuis uit werken. Je wint tijd door niet te pendelen en geef toe, wie houdt er niet van eens een beetje langer slapen of een ochtend zonder file? Bovendien zorgt telewerken voor een betere work-life balance, minder stress en een creatievere geest.

voordelen van telewerken slapen

Zzzz…

De voordelen van telewerken zijn niet alleen van sociale of financiële aard. Ook op het vlak van gezondheid is telewerken favorabel. Deze werkmethode laat namelijk toe om je bioritme beter af te stemmen naargelang jouw dagindeling. Je bioritme steeds verschuiven (ook wel sociale jetlag genoemd) kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals overgewicht of hart- en vaatstoornissen. Dankzij telewerk heb je de mogelijkheid om spontaan – zonder wekker – wakker te worden en pauze te nemen wanneer nodig. Kortom, telewerken bevordert onze nachtrust: een bioritme op maat en een beter fysiek en mentaal welzijn!

En hoe zit dat met de veiligheid? 

Voor Graviteit voelde het vertrouwd aan om over te schakelen naar telewerken. We zijn het namelijk gewoon om dagelijks achter onze eigen laptop te vertoeven. Werknemers die thuis plots vanop een ander toestel moesten werken dan gewoonlijk, hadden hier misschien iets meer moeite mee. Het is dan ook cruciaal om extra op je hoede te zijn voor cybercriminaliteit. Wij konden op voorhand al heel wat puntjes afvinken, maar met deze tips ben je computercriminelen alvast een stapje voor:

 1. BACK-UP: Probeer geregeld een back-up te maken van al jouw documenten.
 2. ANTI-VIRUS: Check of alle antivirus software op jouw computer zijn bijgewerkt. Onzichtbare gevaren loeren immers steeds om de hoek.
 3. VERBINDING: Het is een must om met een beveiligde wifi-verbinding te werken. Daarnaast kan je door gebruik te maken van een VPN-verbinding een veilige verbinding creëren voor alle vertrouwelijke werkdata.
 4. WACHTWOORD: Gebruik sterke wachtwoorden. Een sterk wachtwoord bevat minstens 8 tekens, kleine letters en minstens één hoofdletter en een cijfer. Daarnaast kan je jouw wachtwoord nog sterker maken door een leesteken toe te voegen.
 5. UPDATE: Updates zorgen ervoor dat jouw internetbrowser steeds de nieuwste beveiligingsversie bevat. Update jouw browsers dus altijd naar de meest recente versie.
 6. ENCRYPTIE: Versleutel vertrouwelijke bestanden via encryptie. Op die manier kunnen ze enkel nog geopend worden met het juiste wachtwoord. Zorg wel dat je dit wachtwoord zelf niet vergeet!
voordelen van telewerken cybercriminaliteit

Graviteit is (deeltijds) voorstander! 

Bij Graviteit delen we onze planeet uiteraard het liefste met elkaar. Toch zagen ook wij de vele voordelen van telewerken in. Zo vertelt onze blogpost over creatief ondernemerschap hoe de interne communicatie ook op afstand vlot verliep. Daarnaast toont de blog over crisiscommunicatie aan dat het wel degelijk mogelijk is om helder te communiceren vanop afstand.

Maar wat vonden wij bij Graviteit nu eigenlijk de grootste voordelen van telewerken? En welke zwaartekrachten houden ons toch nog steeds op kantoor?

voordelen van telewerken instagramfoto
 • Ines: “De koffie is thuis beter, maar voor de goede compagnie en de 2de beste koffie kom ik met heel veel plezier ter plekke werken!”
 • Frank: “Telewerken zorgt ervoor dat ik extra vroeg kan beginnen werken en tijd win doordat de verplaatsing wegvalt. Toch zou ik de warme babbels op het werk niet willen missen!”
 • Eveline: “Ik vind het zalig om thuis eens in mijn jogging te kunnen werken, maar altijd van thuis uit bezig zijn zou ook maar tegen steken.”
 • Robbe: “Het doet deugd om thuis snel eens een pauze te kunnen nemen en met mijn hond te spelen. Als we samen werken weet je wel waar iedereen mee bezig is en dat mis ik wel als we van thuis uit werken!”
 • Meike: “Het is wel tof om eens wat langer te slapen, maar ter plekke leer je elkaar ten minste echt kennen!”

Het is duidelijk: telewerken heeft vele voordelen, maar een gezonde balans tussen flexibele werkuren en voldoende sociaal contact vormt de sleutel tot succes! Of het nu van thuis uit is of vanop kantoor: Graviteit staat steeds paraat om een antwoord te bieden op al jouw vragen! Neem contact op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen met aantrekkelijke communicatie.