Gepost op

De landing als stagiair bedrijfscommunicatie

Voorzichtig raakten mijn voeten vaste grond, eerst nog een beetje wankel, maar steeds steviger. Ik was er geraakt, dit was het, ik was geland als stagiair bedrijfscommunicatie op communicatieplaneet Graviteit. Ik voelde me niet echt onwennig, maar wel een beetje heel erg doodgewoon op een buitenaardse planeet vol aliens. Deze aliens hadden gelukkig geen grijntje kwaad in zich. Toen de twee kapiteins van het ruimteschip, Ines en Frank, mij hartelijk ontvingen, wist ik dat ik goed zat. Twee mensen met een groot hart en een eerlijke tong, zalig! Meteen kreeg ik een email-account met een prachtige professionele handtekening, ja, zoiets is al genoeg om mijn hart een sprongetje te laten maken. Ik voelde me vanaf de eerste minuten deel van het team.

Spacewalk op kousenvoeten

Met het liedje ‘Blinding Lights’ op de achtergrond moonwalkte ik mijn eerste dag als stagiair bedrijfscommunicatie in, steevast met twee verschillende sokken aan (genânt, als ze dat maar niet doorhadden). Maar zo zijn ze niet: Frank, Ines en Eveline zouden nooit zomaar mensen judgen (oké, alleen dan de mensen uit Blind Getrouwd, Temptation Island en De Mol, maar ach zij kiezen er nu eenmaal ergens zelf voor om voor heel Vlaanderen te kijk gesteld te worden 😉). Ik kreeg meteen erg veel verantwoordelijkheid en mocht vrij snel een eerste mailing en blogpost uitsturen voor een klant, een klein eerste stapje voor het communicatiebureau, maar een grote stap voor mij. Het onbekende terrein van communicatieplaneet Graviteit begon langzaam maar zeker vorm te krijgen.

Febe Stageblog Stagiair Bedrijfscommunicatie Astronaut

Brainstormen zijn de beste stormen

Graviteit is een bezig bijtje en ik werd volledig mee betrokken in hun bezigheden. Ik mocht websites schrijven, mailings opstellen, balpennen uitkiezen, overleggen met klanten en veel researchen en bijleren. Eén van de leukste ervaringen bij Graviteit was echter de creatieve brainstorm. Elke donderdagnamiddag houden we hier met heel het team van Graviteit een creatieve brainstorm om extra ideetjes aan te leveren voor een bestaande klant of om een idee te lanceren voor een nieuwe klant. Een heerlijke traditie waar ik maar al te graag bij aanwezig ben. Brainstormen zijn immers de beste stormen en een geapprecieerd en appreciërend team is het beste werkklimaat. Want ervoor gaan, doe je immers niet alleen.

Gepolijste meteorenparels en positiviteit om van te zweven

Tijdens een stage is feedback heel belangrijk. Van Ines en Frank krijg je dat zeker op stage. Bij alles wat ik doe, hoor ik meteen wat Frank en Ines ervan vinden en dat is leuk. Zo weet je meteen of je goed bezig bent en dat motiveert om verder te werken en je uiterste best te doen. Deze positieve instelling doet je zelfs af en toe tijdelijk de zwaartekracht vergeten.

Ik leerde tijdens mijn stage zoveel bij, onder andere over SEO (Search Engine Optimization), communiceren met de juiste tone of voice, mails uitsturen met mailchimp, overzichtelijk teamwerk organiseren met de tools Teamleader en Trello en een heus contentplan opstellen. Elke nieuwe meteoor vormde een uitdagend project dat ik mocht helpen polijsten tot een prachtig ontworpen parel.

Febe Stageblog Stagiair Bedrijfscommunicatie Astronaut

Diepe kraters zijn nooit zo diep en meteorietenregens duren nooit lang

Ook al kwam er soms nogal een stortregen aan content binnen, toch verscheen na een tijdje ploeteren door dit aanbod steeds weer de zon. Zo schreef ik mee aan Nederlandstalige, Engelstalige en Franstalige copy, een heuse uitdaging, maar ook een avontuur dat ik graag aanging. Het onbekende terrein van elk nieuw project werd duidelijker en Graviteit slaagde er steeds in heldere, opvallende content en een aantrekkelijk design te creëren aangepast aan de specifieke noden van elke klant.

 

Telkens we een website maken, beginnen we allemaal aan een ware teamwerk-oefening. Ines maakt de offerte op en bepaalt de structuur van de website, Eveline begint met de staging, wat dus het voorlopige ontwerp van de site inhoudt, Frank programmeert en codeert en doet allerlei geheimzinnige dingen die tot prachtige resultaten leiden. En ik? Ik doe opzoekwerk, ik schrijf en zie mijn teksten meteen op de site verschijnen. Wanneer een eerste ontwerp af is, stuurt Ines deze site voor een eerste feedbackmoment naar de klant door waarna we eventueel aanpassingen kunnen doen. Dit proces verloopt heel erg vlot, al zitten we niet continu voor één klant bezig, maar wisselen we heel veel af en dat vind ik ook juist leuk. Dankzij dit efficiënte teamwerk vinden we in eender welke gigantisch diepe krater toch steeds onze weg.

Een ruimtereis onderneem je niet alleen

Graviteit - TEAM

Wat dit universum zo kleurig maakt, is het feit dat je hier binnenkomt en aanvaard wordt als jezelf en dat leren hier enorm bevorderd wordt. Het Graviteit-team is enorm adaptief en wat hen zo sterk maakt, naar mijn mening, is het feit dat zij samen met de klant brainstormen, meedenken, luisteren en hun gehele communicatie aanpakken van A tot Z. Bovendien zijn Frank en Ines beiden grafisch vormgever, wat de bedrijfssite van hun klanten nog net dat ietsje meer geeft. Een belangrijke policy van Graviteit die ik de eerste dag leerde kennen, is dat alle medewerkers elke maand iets nieuws bijleren. Die kennis delen we dan op het einde van de maand in een bondige samenvatting met elkaar. Van teamspirit en blijvend leren gesproken. Ik ben blij dat ik als stagiair bedrijfscommunicatie deze twee maanden mee heb mogen helpen dit universum nog net dat beetje schitterender te maken.

Niet enkel voor hun aanpak, maar ook voor hun warme persoonlijkheid sluit ik Frank, Ines en Eveline alvast in mijn hart, want die spontane zangmomentjes van Frank, de vriendelijke glimlach van Eveline en die droge, hilarische opmerkingen van Ines maakten mijn werkdagje toch elke keer zo enorm draaglijk. Deze drie aliens zijn helemaal niet zulke vreemde wezens meer. Frank, Ines en Eveline zijn enorm positief, creatief en innovatief en als dat nog niet genoeg -iefs waren, zijn ze bovendien erg lief. Ik ben blij dat ik Graviteit, hun thuisplaneet, deze paar weken heb mogen bewonen. Nu is het tijd om opnieuw in mijn raketje te springen en deze schitterende planeet te verlaten, al heb ik een licht voorgevoel dat ik hier nog wel eens passeer. Bedankt mederuimtevaarders voor deze ongelofelijke ruimtereis!

Kosmische kusjes,
Febe
Febe Stageblog Stagiair Bedrijfscommunicatie Astronaut

Getriggerd om ook stagiair bedrijfscommunicatie te worden bij Graviteit?

Wat houdt er jou nog tegen?