Gepost op

Een grafisch ontwerp stage op planeet Graviteit

Legende Space Invaders grafisch ontwerp stage laurence snoeck

Benieuwd hoe het eraan toe gaat binnen de muren van communicatiebureau Graviteit? Op zoek naar het ideale bedrijf om een grafisch ontwerp stage te lopen, maar je weet niet goed of je voldoende zelfstandigheid krijgt? Of heb je gewoon nog vele vragen over hoe stages verlopen?

Geen nood, ik, Laurence Snoeck, leerling Crossmedia-ontwerp Photo Design binnen de Bachelor in de Grafische en Digitale Media aan de Artevelde Hogeschool, sta tot jouw dienst om alle mogelijke twijfels en vragen als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.

Legende

Eerst en vooral wil ik deze kleine legende met jullie delen, zodat jullie mijn illustratie begrijpen. Combineer gamen met de ruimte en er ontstaat een leuke – zeer oude – game: Space Invaders. Om het verloop van mijn grafisch ontwerp stage te duiden, heb ik een soort moodtracker gemaakt, in Space Invaders thema. Elk buitenaards wezentje staat voor een emotie: blij, gestresseerd, verdrietig of vermoeid, aangezien dit de emoties zijn die ik het meeste heb ervaren.

Space Invaders grafisch ontwerp stage laurence snoeck

Rozengeur en maneschijn

Zoals jullie zien is dit een eerlijke, waarheidsgetrouwe voorstelling van hoe ik mijn grafisch ontwerp stage bij Graviteit heb ervaren. Ik zou onzin verkopen mocht ik zeggen dat het altijd rozengeur en maneschijn was en dat ik nooit een minder positieve emotie had.

Zo durf ik eerlijk toegeven dat ik vaak doodmoe was, aangezien ik het niet gewend ben om elke dag vroeg op te staan en pas laat in de zetel te kunnen ploffen. Dit heeft mij wel wat wakker geschud – ja, ironisch – aangezien het er in het werkveld effectief zo aan toe gaat.

De blauwe wezentjes representeren elke verdrietige emotie die ik had. Neen, ik bedoel niet dat ik elke keer heb zitten wenen, maar eerder dat ik teleurgesteld was. Tijdens je studies leer je dat het mogelijk is dat je veel aanpassingen moet doorvoeren. Echter krijg je steeds vrij snel feedback. In het werkveld loopt dit niet altijd van zo’n leien dakje. Soms moet je lang wachten op feedback. Soms krijg je vijf keer feedback en mag je vijf keer helemaal opnieuw beginnen. Dit was voor mij wel een eye-opener, aangezien ik het gewend ben om snel feedback te krijgen.

Ook was ik soms wat teleurgesteld in mijzelf, omdat ik een taak minder goed kon uitvoeren. Grafisch ontwerp bestaat uit zeer veel aspecten. Ik wil vaak in alles goed zijn, alles perfect kunnen uitvoeren… Echter gaat dit niet. Ines heeft mij duidelijk gemaakt dat het ten eerste helemaal niet nodig is dat ik alles kan, ten tweede dat het volledig onmogelijk is om alles te kunnen! Met de wijze woorden “Choose your battles”, maakte ze mij duidelijk dat het helemaal oké is om niet in alles uit te blinken. Juist daarom laat Graviteit iedereen ontdekken waar hun sterke kanten en interesses liggen en spelen ze hard in op jouw kwaliteiten.

Graviteit heeft mij dus, hoe ironisch het ook mag klinken, met mijn voetjes op de grond gezet en daar ook gehouden. Ik vertel deze zaken niet om jullie bang te maken. Ik vertel dit om duidelijk te maken dat je een waarheidsgetrouwe representatie krijgt van het werkveld hier bij Graviteit. Soms horen mindere dagen daar dus ook bij. Echter ben ik door team Graviteit volledig verliefd geworden op het vak en sta ik te popelen om mijn eerste stappen in het werkveld te zetten!

Rozengeur en maneschijn grafisch ontwerp stage laurence snoeck
Druk van de ketel grafisch ontwerp stage laurence snoeck

De druk is van de ketel

Zoals jullie waarschijnlijk wel gemerkt hebben, waren er ook af en toe stressmomenten. Mijn eerste dag had ik helemaal geen stress wat betreft de collega’s, omdat ik al wist dat het stuk voor stuk vriendelijke mensen waren. Waar ik wel stress voor had, was dat ik niet goed genoeg zou zijn. Dat ik te traag zou zijn, geen kwalitatief werk zou leveren, niet genoeg kennis zou hebben. Vanaf dag één was de druk echter van de ketel. Ik voelde mij direct op mijn gemak. Het hele team benadrukt constant hoe tevreden ze zijn als je goed werk levert. Ook heb ik mij geen enkele keer teneergeslagen gevoeld na een feedbackmoment. Alle feedback die je ontvangt is constructief en dus zeer leerrijk. Ook bij mijn andere stressmomenten tijdens de grafisch ontwerp stage stond team Graviteit altijd voor mij klaar om mij gerust te stellen.

La vie en rose 

De enige ruimtewezens die nog overblijven, zijn de groene, zeer gelukkige aardmannetjes. Al deze dagen zag ik la vie en rose. De taken zijn zeer uiteenlopend, zodat je jouw kwaliteiten en interesses ten volste kan ontdekken. Van brandings, logo’s, en artikelen opmaken tot fotobewerkingen uitvoeren, helpen om social media content te bedenken, bedrijfsnamen uit de mouw schudden en nog zoveel meer. Door de grote variatie is het ook eenvoudig om te ontdekken wat jouw sterke en minder sterke kwaliteiten zijn. Bovendien mag je als stagiaire meewerken aan projecten voor grotere of meer bekende klanten. Je krijgt dus absoluut geen afdankertjes.

Als kers op de taart staat het team als een blok achter jou en zijn ze een vangnet voor als er dingen mislopen. Ze kunnen en willen altijd helpen, en dat met een brede glimlach. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak staan ze altijd voor iedereen klaar en het team hangt aan elkaar als geen ander. Wat ik ook ten zeerste kan waarderen, is dat ze het jou gewoon vertellen als ze vinden dat jij hen iets bijgeleerd hebt. Dit toont dat iedereen als gelijke behandeld wordt.

Oh en als je nog steeds niet overtuigd bent laat ik dit hier nog even achter: er is een frigo, SodaStream, koffiezetapparaat, waterkoker en een kast vol met snacks. Bedank me later maar.

La vie en rose grafisch ontwerp stage laurence snoeck

Een leerrijke ruimtereis 

Goed, very long story short: ik kon mij geen betere grafisch ontwerp stage wensen dan deze bij Graviteit. Elke dag was een bevestiging dat ik juist had gekozen. Team Graviteit heeft door alle lieve woorden mijn onzekerheid wat weggenomen. Ze hebben mijn angsten omgezet naar goede moed en zeer veel goesting om in het werkveld te springen, of vliegen. Naast veel eye-openers, veel “Aha, zo doe je dat dus”-momenten, veel gezellige middagen en veel helpende handen, heeft Graviteit mij ook vriendschap en geruststelling gegeven. Het is een team dat samenhangt als geen ander en iedereen die in deze warme nest terechtkomt, mag zich in de handen wrijven.

Bedankt Graviteit, voor een onvergetelijke, leerrijke ruimtereis vol vriendschap en steun.

Sta jij ook te popelen om een leerrijke ontdekkingsreis te maken op planeet Graviteit?

Trek jouw ruimtepak aan en spring in jouw raket richting Gentbrugge.